Saturday, February 19, 2011

Ketua Menteri Sarawak, Orang Terkaya Malaysia

Di bawah adalah kumpulan orang terkaya di Malaysia. Jumlah harta mereka berbilion-bilion... Dalam senarai terkini itu, hanya 3 orang sahaja Melayu yang tentunya kaum bumiputra. Selebihnya kaum Cina dan India.

Tidak ada bangsa Melanau pun... Di manakah ranking Ketua Menteri Sarawak, Pehin Sri Taib Mahmud dan juga kerabat keluarganya?

Bukankah hartanya beratus-ratus bilion, terdapat dalam dan luar negara seperti yang dilaporkan Sarawak Report (Laman Rasis dan pembohong paling celaka dalam sejarah tamadun manusia)

Rujuklah laporan laman yang berdaftar, kerana laman itu tidak melaporkan pembohongan melampau seperti Sarawak Report yang hanya tahu memalsukan berita kekayaan pemimpin BN sepanjang masa pada tiap-tiap hari..


Hanya 3 Melayu antara 20 individu terkaya di M'sia

Jumlah kekayaan terkumpul 40 individu terkaya di Malaysia meningkat 30 peratus disebabkan oleh pasaran saham yang aktif dan pengembangan ekonomi negara, lapor majalah perniagaan
Malaysian Business.

Menurut majalah terbitan 16 Februari itu, jumlah kekayaan terkumpul mereka pada 21 Januari tahun ini RM206.27 bilion berbanding RM156.7 bilion setahun lalu.

Peningkatan itu selaras dengan kenaikan 20 peratus di FBM KLCI.

Jumlah bilionaire bagi tahun ini juga meningkat iaitu 27 orang - lima lebih ramai berbanding tahun lalu.

Daripada 20 individu terkaya itu, hanya tiga adalah golongan bumiputera.

Mereka adalah Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary dari Yayasan Albukhary Foundation yang menerajui Kumpulan DRB-Hicom. Beliau menduduki tangga ketujuh dengan kekayaan RM8.84 bilion.

Di tangga kesebelas adalah Tan Sri Azman Hashim daripada Kumpulan Arab-Malaysian dengan kekayaan RM3.9 bilion manakala anak mantan perdana menteri, Datuk Mokhzani Mahathir (kanan) dari Kenchana Petroleum di tangga ke-19 dengan RM1.6 bilion.

Terus mendahului senarai itu adalah Tan Sri Robert Kuok, dengan kekayaan RM50.04 bilion manakala Tan Sri T Ananda Krishnan di tangga kedua dengan RM45.78 bilion.

Tan Sri Teh Hong Piow dari Public Bank pula naik ke tangga ketiga dengan kekayaan diramalkan pada RM12.77 bilion. Tempat keempat adalah pemilik IOI Corporation Bhd - Tan Sri Lee Shin Cheng dengan kekayaan RM12.74 bilion.

Kedudukan Tan Sri Lim Kok Thay dari Kumpulan Genting kekal pada tangga kelima pada nilaiRM10.89 bilion manakala pemilik Kumpulan Hong Leong - Tan Sri Quek Leng Chan menduduki tangga keenam pada RM10.75 bilion.

Malaysiakini/-

2 comments:

 1. The list was compiled using shareholder and financial information provided by individuals themselves, stock exchanges, public documents and analysts.-http://www.forbes.com/2009/05/27/malaysia-richest-billionaires-malaysia-09-rich-tycoons_intro.html

  errrrr..Taib ade declare harta die tak?

  ReplyDelete
 2. Who should be the next Sarawak CM?

  Have your voice HEARD! Click on the link below (or copy & paste URL) to vote.

  http://www.micropoll.com/a/mpview/1069566-405576

  ReplyDelete